Kaas Bewaren

Kaas bewaren. Kaas is een product wat koel tot koud bewaard dient te worden. Verbreekt u de koelketen, dan is de kaas al snel aan bederf onderhevig, net als de meeste andere verse levensmiddelen. Sommige kazen, zoals de grote Zwitzerse bergkazen of juiste de kleine, bikkelharde gedroogde kazen van bijvoorbeeld Corsica, kunnen probleemloos buiten de koeling bewaard worden. De meeste kazen zijn echter gebaat bij gekoelde opslag.

De vijanden van kaas. Uitdroging: Om uitdroging tegen te gaan moet elke kaas goed ingepakt worden. Wie een goede, donkere kelder heeft met een constante temperatuur rond 10-14 graden en een hygrometrie van 90% kan daar optimaal kaas bewaren. Het beste is de kazen dan op onbehandelde houten planken te bewaren, die u regelmatig met water en azijn afneemt. Dit werkt reinigend en desinfecterend en de azijn vervliegt al snel zonder sporen achter te laten.  Denk er wel om dat daar waar u kaas bewaart, geen wijnen in de buurt mogen zijn, want die zouden op de lange duur de geur en smaak van de kaas overnemen.

Heeft u geen goede kelder, dan kunt u de kaas in de koelkast bewaren. Mits ze goed verpakt zijn, omdat elke kaas zijn eigen geur heeft. U kunt de kaas het beste in de minst koude deel van de koelkast bewaren. Extreme kou: Bewaar kaas zeker niet te koud, want van koude lucht droogt hij uit. De kou heeft ook een remmende effect op het rijpingsproces van de kaas. Meet de temperatuur van uw koelkast. Volgens de fabrikanten zou het bovenste deel van de koelkast het koudst moeten zijn; daarom worden groentebakken vaak helemaal onderin geplaatst. Metingen tonen echter dat de bovenste richel van de koelkast vaak het minst koude deel is, terwijl de temperatuur in de groentebakken vaak veel te laag is om er groenten in te bewaren. Vaak wordt aanbevolen de kaas er in te bewaren, maar als u een gemiddelde temperatuur van 4 graden hebt, is er vaak een temperatuur van 0 graden in de groentebakken: veel te koud dus voor het bewaren van kaas. Zoek in uw eigen koelkast een plekje met een temperatuur van 7-10 graden. Uw kazen zullen u dankbaar zijn.

Extreme warmte: Droge kazen kunnen iets beter tegen warmte dan romige en verse. Langdurige warmte is nooit goed voor kazen met een hoge vochtigheidsgraad, bij deze vochtige kazen vermenigvuldigen de bacteriën zich razendsnel bij een kamertemperatuur boven de 14 graden. Droge kazen hebben daar minder last van.

Afgesloten stolpen: Kaas is een levend produkt-althans de echte kazen. Kazen hebben lucht nodig, en dat krijgen ze niet als ze bewaard worden onder een afgesloten (plastic) stolp. Tegenwoordig zijn er plastic stolpen met regelbare bevochtigingsopeningen die tevens voor wat ventilatie zorgen. Het beste is echter een stolp van aardewerk of hout met ventilatiegaatjes. Kaas inpakken: Uw kaasspecialist weet hoe belangrijk een goed verpakking voor de kaas is: een soort tweede huid. Bij de supermarkt echter zult u vaak kaas in gewone plastic verpakkingen aantreffen, die het leven van de kaas onmogelijk maken. Geen punt als het om een levensloze fabriekskaas gaat, maar wel erg als het echt ambachtelijke kazen betreft. Het vacuum trekken of het in plastic verpakken van kaas hoeft geen probleem te zijn als men dit enkel als een vervoerstechniek ziet en niet als een bewaartechniek.

Haal, zodra u thuis bent, de oorspronkelijke verpakking eraf en verpak de kaas opnieuw in speciaal kaaspapier met een los, dun laagje folie aan de binnenkant. U kunt ook gebruikmaken van vetvrij bakpapier of ademende huishoudfolie. Welke verpakkingsmateriaal u ook gebruikt, vervang het regelmatig.